A BMW iX ötcsillagos minősítést szerzett a Euro NCAP töréstesztjein

+++ A BMW Group technológiai zászlóshajója a felnőtt és a gyermek utasok védelmét tekintve is kimagasló eredménnyel vizsgázott
+++ Az első ülések közé épített új, interaktív légzsák oldalirányú ütközések esetén nagymértékben csökkenti a sérülések kockázatát
+++ A legkorszerűbb vezetést támogató rendszerek segítenek megakadályozni a gyalogosokkal és a kerékpárosokkal történő ütközéseket

Tisztán elektromos meghajtásával és digitális szolgáltatásai széleskörű palettájával a BMW iX a személyes mobilitás új korszakának hírnöke – amely ráadásul a legmagasabb szintű biztonságot is garantálja. Ez utóbbit az új autók biztonságát vizsgáló Euro NCAP szakértői is nyomatékosítják, akik a BMW iX modellt a hivatalos töréstesztek eredményei alapján az elérhető legmagasabb, ötcsillagos minősítéssel jutalmazták. A mélyreható tesztprogram során – amelyet 2020-ban tovább szigorítottak – a müncheni központú vállalatcsoport technológiai zászlóshajója nem csupán kimagasló utasvédelméről tett tanúbizonyságot, de azt is bizonyította, hogy legkorszerűbb vezetést támogató rendszerei rendkívüli hatékonysággal képesek megelőzni és megakadályozni egy esetleges balesetet.

A BMW iX a Euro NCAP összes típusú töréstesztjét ötcsillagos minősítéssel abszolválta. A felnőtt utasok védelmi szintjének kiértékelése során a szakértő tesztelők többek között az első ülések közé épített új, interaktív légzsák hatékonyságát is kiemelték, amely oldalirányú ütközések esetén kiegészítő védelmet nyújt a sérülések ellen. A BMW iX hátsó üléssorában utazó gyerekek védelmi szintje ugyancsak a lehető legmagasabb minősítést szerezte meg, frontirányú és oldalirányú ütközések esetén egyaránt.

Mindemellett a BMW iX integrált biztonsági koncepciója is a legmagasabb szintű utasvédelmet garantálja. A precízen összehangolt fedélzeti biztonsági rendszerek mellett ez kivételesen masszív vázszerkezetet és mérnökien megtervezett gyűrődési zónákat foglal magába, amelyek elnyelik az ütközések erejét és az erőhatásokat távol tartják az utastértől. A BMW iX vázszerkezete egy alumíniumra épülő térváz-koncepció szénszál-erősítésű utastérrel. A modell tetejét, oldalait és hátsó kialakítását szénszál-erősítésű műanyagból (CFRP) készült, kivételes torziós merevségű alkatrészek felhasználásával tervezték meg a mérnökök.

READ  Van képünk hozzá - Endre elektromos Ioniq-ot hajt

„A BMW iX új mércét állít fel a fenntarthatóság terén. A Euro NCAP töréstesztjein kiérdemelt ötcsillagos minősítés is a modell átfogó fenntarthatósági koncepcióját nyomatékosítja” – mondta Dominik Schuster, a BMW járműbiztonsági részlegének vezetője. „A rendkívül masszív vázszerkezet és a precízen összehangolt fedélzeti biztonsági rendszerek átfogó palettája kimagasló utasvédelmet garantál. Emellett a BMW iX legkorszerűbb vezetést támogató rendszerei is kiválóan teljesítenek, nem csupán a tesztprogram során, de a mindennapi élet legkülönbözőbb helyzeteiben is jelentősen csökkentve az esetleges balesetek kockázatát” – tette hozzá. A BMW iX intelligens vezetést támogató rendszereinek sorát többek között az automata fékező funkcióval dolgozó, frontirányú ütközésre figyelmeztető rendszer (Front Collision Warning) színesíti, amely balra kanyarodáskor időben érzékeli a szemből érkező autókat (azokban az országokban, ahol a forgalom az úttest jobb felén halad), jobbra kanyarodáskor pedig a kerékpárosokat és a gyalogosokat. Az automata vészfékező rendszer (Emergency Braking System) eközben már kanyarodás közben is képes minimalizálni a gyalogosokkal, illetve balra kanyarodás közben a szemből érkező forgalommal történő ütközés kockázatát.

VIDEÓ >>>

Ha az ütközés mégis bekövetkezik, a résztvevők sérüléseinek kockázatát a mérnöki precizitással megtervezett gyűrődési zónákat rejtő karosszériaelemek és a BMW iX frontrészén elhelyezett rugalmas szerkezetek hivatottak csökkenteni. A modellt a mérnökök aktív motorháztetővel is felszerelték, amely egy pirotechnikai mechanikának köszönhetően azonnal felemelkedik, amint a jármű szenzorjai ütközést érzékelnek. Utóbbinak köszönhetően ütközéskor egy olyan deformációs zóna jön létre, amely megakadályozza, hogy a gyalogos vagy kerékpáros közvetlenül a motortérben található kemény alkatrészeknek ütődjön.

A BMW iX széleskörű alapfelszereltségének része továbbá az éberségfigyelő asszisztens (Attention Assistant), a sávelhagyásra figyelmeztető rendszer (Lane Departure Warning) és a sebességhatár-jelzéseket felismerő rendszer (Speed Limit Recognition) is, amelyek egytől egyig jelesre vizsgáztak a Euro NCAP töréstesztjein. A modellhez az opcionális extrafelszereltség részeként Driving Assistant Professional csomag is megrendelhető, amely ugyancsak számos kormányzási és sávtartó segédletet tartalmaz. Egy önálló vizsgálat során a BMW iX3 modell fedélzetén dolgozó Driving Assistant Professional csomagot a Euro NCAP szakértői a legmagasabb, „nagyon jó” minősítéssel jutalmazták.

READ  Tesztek bizonyítják, hogy tökéletesen biztonságos az új Lexus NX

Az üzemanyag-fogyasztási és károsanyag-kibocsátási értékeket a legmodernebb autók menetteljesítményét vizsgáló EU-ciklus (NEDC – New European Driving Cycle) tesztkörének mérései szerint, valamint a valós körülmények közötti legdinamikusabb járműhasználat eredményeit vizsgáló, globális szabvány szerint működő tesztciklus (WLTP – Worldwide Harmonized Light Vehicle Test Procedure) mérései szerint számolták ki. Az adatok a gumiabroncs-típusoktól és a felszereltségi szintektől is függnek.

További információ az új személygépkocsik hivatalos üzemanyag-fogyasztási, fajlagos szén-dioxid-kibocsátási, illetve elektromosáram-fogyasztási adatairól a „Leitfaden über Kraftstoffverbrauch, die CO2-Emissionen und den Stromverbrauch neuer Personenkraftwagen” (Tájékoztató az új személygépkocsik üzemanyag-fogyasztásáról, szén-dioxid-kibocsátásáról és elektromosáram-fogyasztásáról) (Guideline for fuel consumption, CO2 emissions and electric power consumption of new passenger cars), kiadványban található, amely minden értékesítési helyen, valamint a Deutsche Automobil Treuhand GmbH (DAT) társaságtól (D-73760 Ostfildern-Scharnhausen, Hellmuth Hirth Str. 1.) vagy a http://www.dat.de/en/offers/publications/guideline-for-fuel-consumption.html internetes oldalról szerezhető be: Leitfaden CO2 (Guideline CO2) (PDF – 2,7 MB)