Fény az éjszakában (VII.) – Okosvilágítás teszt

Mire jó nekem az okos otthon?

Teheti fel bárki a kérdést, válaszból pedig találni rengeteget az internet világában. Egy okos otthon nem áll meg azon a szinten, hogy a telefonomról is tudom kapcsolni a lámpát, esetleg a konnektorokat. Nem elégszem meg azzal a válasszal, hogy “ezt vegyem meg mert jó lesz” A valódi válasz abban rejlik, hogy hogyan spórolhatunk vele és hogyan tudjuk hatékonyabban használni a meglévő erőforrásainkat. 

Mit is értünk ez alatt? Egy égve maradt izzó nem csak a havi villanyszámlában jelentkezik, hamarabb kiég, hamarabb kell kicserélni, hamarabb kell újat venni és pénzt költeni egy olyan dologra, amit egy okos otthonnal hosszabb távon is tudnánk üzemeltetni. Egy energiatakarékos izzóra manapság ráírják, hogy 8-10.000 óra üzemidő! Átlagosan ezek a termékek ezt tudják is, mégis kiégett. Tegyük hát fel a kérdést, hogy valóban ennyit használtuk vagy az üzemidő nagy részében csak “feleslegesen” világított? Ide sorolhatjuk azon eszközeinket is amik folyamatosan “bedugva” vagy éppen “stand by” módban bekapcsolva maradnak. Ha nem vagyok otthon vagy a családom egyetlen tagja sincsen otthon ezekkel a bekapcsolva, bedugva maradt eszközökkel pénzt veszek ki a saját zsebemből, amiért cserébe nem kapok semmit! Ezen a ponton jöhet szóba egy okos otthon. Az emberi szokásainkat nehéz megváltoztatni pláne rohanó világunkban, építsünk hát egy okos otthont, ami összhangban van szokásainkkal és mégis tudunk vele spórolni! 

Mitől lesz okos az otthonom?

Először is szögezzük le, hogy a megvásárolt különböző eszközöktől még nem lesz okos a házam vagy lakásom. Nem tudja helyettem eldönteni mikor mit kell tennie, ezeket nekem meg kell tanítanom neki! Az otthonom az automatizálható folyamatoktól lesz okos! 

Vegyünk egy példát. A gyermekem elmegy Wc-re, felkapcsolja a lámpát, majd ha végzett elfelejti ezt lekapcsolni. Amíg arra nem megy valaki a családból akinek szemet szúr az égve maradt lámpa ez így is marad. Próbáljuk meg automatizálni ezt a folyamatot egy jelenlét/mozgásérzékelővel és egy okos izzóval. 

READ  A horvát futballbajnokságban élesben is tesztelik a videobírót

Ha a szenzor nem érzékel jelenlétet a helyiségben kapcsolja le az izzót. Ugyanez a rendszer természetesen további szobákban, helyiségekben is működik. Mit nyerünk vele? Nem marad feleslegesen felkapcsolva világítás, áramot ezáltal pénzt, valamint üzemidőt és ezáltal további pénzt takarítok meg! Felmerül a kérdés, hogy és “amennyiben 2 perc múlva visszamegyek a szobába??” Automatizálom a folyamatot, miszerint ha 3 percig nincsen jelenlét a szobában kapcsolja le a világítást, ezzel is csökkentve a villanyszámlát és növelve az izzó hasznos élettartamát. Konnektorok és fogyasztók esetében is hasonló az eljárás. Amennyiben nincsen otthon senki a konnektorok ki vannak kapcsolva. Nincsen “Stand by” fogyasztás. 

Mi történt pontosan?

Nem csináltunk mást mint kiegészítettük a világításhoz tartozó meglévő elektromos hálózatunkat >>>