Tesztek bizonyítják, hogy tökéletesen biztonságos az új Lexus NX

Európa után az Egyesült Államokban is a legmagasabb utas- és gyalogosvédelmi minősítést kapta a Lexus NX, amely így vitán felül kategóriájának egyik legbiztonságosabb képviselője.

Magasra tette a lécet az első generációs Lexus NX, amely bevezetésekor az Euro NCAP utas- és gyalogosvédelmi tesztjét maximális, ötcsillagos eredménnyel abszolválta, majd az USA közlekedésbiztonsági intézete, az IIHS által szervezett vizsgálatsorozaton szintén a lehető legmagasabb minősítést érte el. A két modell bevezetése között eltelt nyolc év során hatalmas fejlődésen mentek keresztül az aktív biztonsági és vezetőtámogató technológiák; egy hasonlóan kiemelkedő eredmény eléréséhez ma már jóval többet kell nyújtania egy típusnak, mint 2014-ben.

A Lexus mérnökei azonban maximálisan felkészültek a feladatra. Az NX középkategóriás szabadidőjármű második kiadása így kiemelkedően jó teljesítménnyel zárta az európai vizsgálatot: gyalogosvédelmi képességei egyenesen a kategória élére emelik, de felnőtt és gyermek utasvédelmi adottságaira is büszke lehet, továbbá elektronikus védrendszerei is jól vizsgáztak a komplex felmérés során. Ezután most az IIHS (Insurance Institute for Highway Safety, közlekedésbiztonsági biztosító intézet) is tüzetesen megvizsgálta a modell képességeit, és a crossover nem is okozott csalódást.

A tíz kategóriában elvégzett, több tucatnyi mérést egyetlen kivétellel pontvesztés nélkül abszolválta. Az IIHS különösen szigorúan büntet két hibát: az egyik a fényszórók nem megfelelő teljesítménye, a másik pedig a gyermekülések rögzíthetősége. A Lexus NX azonban mindkét területen maradéktalanul helytállt, így elődjéhez hasonlóan kiérdemelte a Top Safety Pick+ (legbiztonságosabb választás plusz) minősítést. Az értékelés a modell összes hajtáslánc-változatára, így az újonnan bevezetett plug-in hibridre is vonatkozik.

A Lexus jelenlegi kínálatából az ES és IS szedánok rendelkeznek hasonló Top Safety Pick+ besorolással, míg az RX és UX szabadidőjárművek Top Safety Pick címkéje csupán azon múlt, hogy ezek az idősebb modellek nem alapfelszerelésként, hanem opcióként kínálják az intézmény legszigorúbb elvárásait kielégítő fényszórórendszert.

READ  Közös tesztben mérték össze az Enyaq iV és az elektromos repülőgép tudását

Ami a Lexus európai biztonsági besorolását illeti, a márka összes eddig vizsgált típusa (2005-ig visszamenőleg) maximális ötcsillagos eredménnyel zárta az Euro NCAP tesztjét.

Fotók: Lexus, iihs.org