2021. augusztus 11. és 2022. május 4. között 454 éttermet teszteltek

Az idei évben a legjobb magyarországi bárokat, valamint a Best of the Best minősítés bevezetésével a többszörösen nyertes vendéglátóhelyeket is díjazza az Audi – Dining Guide TOP100 Étteremkalauz, amelyet május 16-án díjátadó gála keretében mutatnak be.

    A 2022-es kiadvány készítésekor mintegy 600 vendéglátóipari egység került látómezőbe, ezek közül az időszakot jellemző étterembezárások, átalakulások miatt 454 helyre jutottak el a tesztelők 2021. augusztus 11. és 2022. május 4. között – tájékoztatta a Dining Guide az MTI-t.


    Mint közölték, a Dining Guide az étterem-látogatásokat megelőzően a vendéglátóhelyekre vonatkozó, releváns információk begyűjtését végzi. A teszteléseket anonim éttermi ellenőrök végzik, a listák pedig folyamatosan frissülnek, így a tesztidőszak végére alakul ki a végleges éttermi sorrend.


    “A TOP100-ban lévő éttermeket többször is meglátogatjuk. A TOP25-ben lévő éttermeket 4-6 alkalommal is teszteltük, és volt olyan vendéglátóegység, ahol 8 alkalommal is jártunk” – idézi a közlemény Herczeg Zoltánt, a Dining Guide kiadóját.


    A Dining Guide az elmúlt években külföldről érkező, 2-3 Michelin-csillagos séfek segítségével állította fel TOP10 ranglistáját, és a nemzetközi szakemberek határozhatták meg azt is, hogy az adott évben mely étterem nyeri az Év étterme díjat.


    A külföldi séfek a folyamat utolsó fázisában érkeztek Magyarországra, és a TOP20 étterem tesztelése után hozták meg a döntésüket. Ezt a feladatot az elmúlt hat évben és idén is Fausto Arrighi, a Michelin Guide exdirektorának segítségével végezték el – közölte a Dining Guide.


    A kiadvány az idei évben külön fejezetben, egy TOP10-es listával és az Év cocktail bárja díjjal értékeli a magyarországi bárélet fejlődését, a Dining Guide Best of the Best minősítés létrehozásával pedig azoknak az egységeknek a példaértékű munkáját ismeri el, amelyek minimum 3 évben a kategóriájuk legjobb helyezését érték el az Étteremkalauz előző kiadásaiban.


    A Best of the Best besorolás első birtokosai az elmúlt három évben az Év étterme díját elnyerő Stand Restaurant, valamint az elmúlt négy esztendőben az Év cukrászdája díjat kiérdemlő Mihályi Patisserie.

READ  Belemártogattuk magunkat az ízkavalkádba


    A Dining Guide Best of the Best minősítést az adott vendéglátóhely addig birtokolja, amíg az egység helyszíne és szakmai vezetése változatlan marad, fontos szempont továbbá, hogy a teszteléseken mutatott teljesítménye 90 pont felett maradjon.


    Az új kategória létrehozása egyben azt is eredményezi, hogy idén mindenképpen új egység kapja az Év étterme díjat – hangsúlyozza a közlemény.


    Mint a szervezők emlékeztetnek, a Dining Guide díjátadó gálákon az adott év TOP10 listájára kerülő éttermek és a díjazottak által összeállított ételeket kóstolhatják a vendégek.


    Idén a gála két friss magyar siker előtt is tiszteleg. A Bocuse d’Or márciusi, európai döntőjén a magyar csapat a második helyezést szerezte meg; hústáljuk némileg egyszerűbb változatát első alkalommal kóstolhatja a nagyközönség, összesen 500 adagban.


    Örömteli híre volt a magyar gasztronómiának az is, hogy az idei Oscar-gálát követő fogadáson egy magyar séf, Szántó István is prezentált négy magyar fogást. Az Oscar-gálákat követő vacsorák gasztronómiai kínálatát évtizedek óta meghatározó Wolfgang Puck és budapesti éttermének séfje, Szántó István is ott lesznek a Dining Guide Év étterme gálán, és mind a négy fogást elkészítik majd a vendégeknek – áll a közleményben.