Hiszed, vagy sem… – Nagyon sokat tudó Casio G-Shock GBD-H1000-4ER

A tesztalelkemindennek.hu oldal követői már minden bizonnyal “levették”, hogy talán egy kissé elfogult vagyok a Casio – és azon belül is a G-Shock – órákkal kapcsolatban.
Oké!
Ez van!

Ez van, hisz’ az ember nem könnyen tudja befolyásolni az “ösztönös” érzelmeit.
Valami, vagy tetszik, vagy nem.

Be kell vallanom, a Casio G-Shock GBD-H1000-4ER modellel kapcsolatban valahogy más érzések törtek rám.
A tesztelés kezdetekor tudtam, hogy ezúttal is egy remek karórával lesz dolgom, ám – amellett, hogy külsőre megnyert a kicsike – valahogy nem sikerült azonnal egymásra hangolódnunk.

Nem tudom a mai napig sem, hogy mi volt, ami miatt kissé bátortalanul közelítettem a modell alaposabb próbájához. Amikor az One On One Communications csapatától elhoztam, persze, hogy az volt az első, hogy a kocsihoz érve fel is csatoltam a karomra.
Felcsatoltam és elsőként le is csekkoltam a pulzusomat.

Hazaérve természetesen csatlakoztattam az órát a mobilon található applikációval így folyamatosan tudtam monitorozni a megtett lépéseket, métereket, kilométereket, valamint a pulzusszámomat, alvási ciklusomat.

Ja!
Nem is említettem…
A Casio G-Shock GBD-H1000-4ER modellt tekinthetjük a márka első igazi okosórájának – tulajdonképpen.

Gyakran megesik az emberrel, hogy nem képes elhinni, felfogni azt, amit egyébként tud, ismer.
Na, így voltam én eleinte a GBD-H1000-rel.

Aki hallott már annál többet a G_Shockról, hogy létezik egy ilyen márka, az jól tudja, hogy az órák mindegyike vízálló, strapabíró.
Ennek ellenére nem hittem el, hogy akkor is nyugodtan fürödhetek, úszhatok, zuhanyozhatok a karomon az órával, hogy ez a modell kapott egy “külső” töltési lehetőséget is.

Valahogy nem értettem, nem mertem elhinni, hogy a “töltőponton” található érintkezők nem lesznek zárlatosak, ha víz éri azokat.

Mit tehet ilyenkor a magamfajta bizalmatlan ember?
Vagy bénázik napokon át – mert nem hisz a tényeknek -, vagy gyorsan megnézi, milyen órával is van dolga.
A kezdeti bénázást követően beadtam a derekam és persze jött is a megerősítés és persze, hogy 200 méterig garantálja a gyártó a vízállóságot.
Igen, ahogy sejtettem – csak nem hittem.

Nem mellesleg, itt kell megjegyezni, hogy az óra alapból “TOUGH SOLAR-os”, azaz fényenergia működteti.
Hogy, akkor mégis miért van “külső töltési lehetőség” is?
Ha röviden akarnék válaszolni, azt írnám; “NEM TUDOM!”
Kicsit részletesebben meg “csupán” azért, mert a kijelző mérete, a számtalan hasznos funkció nagyobb energiafogyasztást is eredményez. A gyártó pedig úgy gondolta ad egy “rásegítési lehetőséget”, ha az energiaszint a minimumra csökkenne.
Ezzel a plusz töltési móddal sokkal hamarabb “életre kelthetjük” a – nem mellesleg – markáns kicsikét, ha épp hosszú hónapokon át a dobozában pihent volna.
Nem mellesleg a kijelzőn folyamatosan figyelemmel kísérhetjük a töltöttségi állapotot. Tehát ha az épp’ csökkenne, akkor a fény mellett egy USB-csatlakozó segítségével is energiát adhatunk kedvenc időmérőnknek.

READ  Casio EFB-560...

Na, ezt felfogva, kicsit bátrabban kezdtem szórakozni az üzemmódokkal, a kijelzővel, az applikációval.

Miután alaposabban tanulmányoztam és kiismertem az óra funkcióit…

… persze, hogy jött is az a korábban már ismert érzés, és naná, hogy szerelemre ébredtem – ismét. 😀

A folytatásban már naphosszat figyeltem a pulzusomat, az edzett(len)ségi szintemet és gyakran szórakoztam az iránytű, vagy épp’ a magasságmérő adataival.
Az, hogy a telefonomra érkező hívásokról és üzenetekről is a csuklómon viselt óra értesített, nagy hasznomra volt – ugyanis nagyon sokszor felejtem “lenémított állapotban” a mobilom.

Az, hogy az applikáció segítségével végigkövethetjük, merre jártunk a nap folyamán, és épp’ milyen pulzusszámot produkáltunk, mennyire voltunk aktív/edzett állapotban, nem újdonság a mai világban.
Nem újdonság, de nagyon hasznos lehet.

Ami viszont biztosan újdonság az okosórák piacán, az a strapabírás, víz- és ütésállóság, amit csak a G-Shock biztosíthat számunkra!
És mindehhez még számtalan egyéb különleges, ám hasznos funkció is tartozik.

Szóval, az van, hogy nagy szerelem lett ez a modell is – még ha egy kicsit lassabban is…

Funkciók/Specigikációk:

Casio G-Shock GBD-H1000-4ER
Család: G-Shock
Szerkezet: digitális / GPS
Óratok anyaga: műanyag, acél rámával. Az óra tokja könnyű, de tartós műanyagból készül. Egyes részei acél borítással védettek.
Üveg anyaga: kristályüveg. A keményített, edzett kristályüveg kevésbé karcolódik.
Szíj/csat anyaga: műanyag. Az óraszíj és a csat tartós, vízálló műanyagból készül.
20 BAR nyomásig fokozottan vízálló: Az óra 20 BAR nyomásig ellenáll a víz nyomásának. Úszni, fürdeni nyugodtan lehet az órában, sőt vizisportokhoz is használható. Megfelel az ISO2281 szabványban leírtaknak.
Teljesen automatikus LED-LIGHT számlapvilágítás: Sötétben, ha az órát a szeme felé mozgatja, rövid ideig automatikusan bekapcsol a számlapvilágítás.
1/1 stopper 100 részidővel: A mérési egység 1/1 másodperc, a maximális mérési idő 100 óra.
100 rész-és köridő memória: A memóriából 100 rész- és köridő kereshető vissza a dátum és a futamszám alapján.
Kombinált visszaszámláló riasztás ismétléssel: Az órán öt visszaszámlálandó időtartamot állíthat be. Maximum 1 óra lehet a visszaszámlálandó időtartam. Amikor a visszaszámlálás eléri a nullát az óra hanggal jelez és automatikusan elindítja a következő visszaszámlálást. Automatikus ismétlés is bekapcsolható, ekkor az utolsó visszaszámlálás lejárta után ismét elindul az első visszaszámlálás. A visszaszámlálandó időtartamokat könnyedén a telefonról is beállíthatja.
Világidő: Városkód alapján az óra automatikusan meghatározza az ottani zónaidőt.
4 egymástól független napi ébresztés ismétléssel: Az órába 4 egymástól független ébresztési időpontot állíthat be. Az óra minden nap, az ébresztési időpont elérésekor, majd utána többszöri ismétléssel jelez.
Teljesen automatikus naptár: Az óra a napot automatikusan a hónapoknak, éveknek sőt még a szökőéveknek is megfelelően lépteti.
Nap neve jelzése: A kijelzőn megjelenik a nap angol nyelvű rövidítése. (MON-hétfő, TUE-kedd, WED-szerda, THU-csütörtök, FRI-péntek, SAT-szombat, SUN-vasárnap.)
TOUGH SOLAR – a fényenergia működteti: Az óra fényenergiával működik, sohase kell benne elemet cserélni. Egy teljes feltöltéssel kb. 12 hónapig működik, akár korom sötétben is.
MOBILE LINK: Az Android vagy IOS operációs rendszerű okostelefonra telepített program hozzáfér az NTP szerverek atompontos idejéhez és Bluetooth kapcsolaton keresztül az órát automatikusan ehhez szinkronizálja. A GSM szolgáltató ideje alapján a zónaidőt és a nyári időszámítás állapotát is magától beállítja.
Bluetooth kapcsolat: Az óra képes Bluetooth kapcsolatot létesíteni okostelefonkkal ( IOS vagy Android rendszerű, ver 4.0 SMART Bluetooth képes modellekkel ). A pontos időt automatikusan a GSM rendszer pontos idejéhez szinkronizálja. Az óra beállításait a telefon keresztül is végrehajthatja.
Rezgő jelzés: Szükség szerint a hangjelzések helyett rezgő jelzést választhat.
GPS – Globális Helymeghatározó Rendszer: Az óra a Föld körül keringő műholdak ( GPS, GLONASS, QZSS ) segítségével képes a pozícióját meghatározni. Kiválaszthatja, hogy a helyzetmeghatározás másodpercenként vagy percenként történjen. Bekapcsolt helyzetmeghatározáskor lehetősége nyílik, hogy pontosan megjelenítse a futás közben megtett távolságot ( akár a magassággal korrigáltat ), képes a sebességét és az ellenörző ponthoz ( checkpoint ) viszonyított magasság különbséget is megjeleníteni. Magasság riasztás is bekapcsolható, ekkor hanggal és/vagy rezgéssel jelez az óra. Az óra képes a futó edzés mérését automatikusan elindítani (Auto Run Detection), köridő mérést végezni (Auto Lap Timing), felfüggeszteni (Auto Pause). Az óra a Föld körül keringő műholdak atompontos idejéhez képes szinkronizálnia magát. A szinkronizáció általában 10-65 másodpercen belül lezajlik. Ha elutazik, a pozíció meghatározása után képes az időzóna automatikus beállítására (40-80 másodperc alatt).
Pulzusmérés optikai szenzorral: Az óra alján található szenzor LED fény segítségével érzékeli a vér folyását az ereiben, amiből kiszámítja a pulzusát. Választhat folyamatos mérést vagy futás alatti mérést. A pulzus értéke mellett megjeleníthető a beállított alsó és felső pulzushatárérték, valamint grafikusan látható ezek között a pillanatnyi pulzusa. Pulzus grafikon is megjelenhet, amit az utolsó 30 perc vagy az utolsó 24 óra mérései alapján készít az óra. A pulzusmérő és a pulzushatárértékek segítségével különböző célú edzéseket végezhet (bemelegítő, regeneráló, alapozó, szénhidrát égető, aerob, anaerob, VO2max). Szükség esetén hanggal és rezgéssel jelzi az óra, ha pulzusa kilép a beállított határértékekről.
Edzés a GPS, a pulzusmérő és a lépésmérő szenzor segítségével (Trainig Function): Az óra képes a futás alatt megtett út hosszát kiszámolni a GPS segítségével (ahol nem fogható a jel ott a lépésmérő segítségével). Automatikus indítás (Auto Run Detection), köridő mérés (Auto Lap Timing) és mérés felfüggesztés (Auto Pause) is bekapcsolható. A kijelzőn (Run Face) a következő adatok jelenhetnek meg: részidő (Split Time), távolság (Distance), az 1 km megtételéhez szükséges idő (Pace), köridő (Lap Time), kör hossza (Lap Distance), az 1 km megtételéshez szükséges átlagidő (Average Pace), sebesség (Speed), átlagsebesség (Average Speed), elégetett kalória (Calories Burned), pulzusszám (Heart Rate), átlagos pulzusszám (Average Heart Rate), edzettségi szint (Grade), tengerszint feletti magasság (Altitude), összesített emelkedés (Total Ascent), összesített ereszkedés (Total Descent ), emelkedési sebesség (Ascent Pace), ereszkedési sebesség (Descent Pace), idő (Time ), dátum ( Date ). A mért adatok közül a memóriába kerül ( Training Log): a megtett távolság (Running Distance ), az edzés idő (Travel Time), az 1 km megtételéhez szükséges idő ( Pace), az elégetett kalória ( Calories Burned), az emelkedés ( Total Ascent) és ereszkedés (Total Descent), az átlagos pulzusszám ( Average Heart Rate), a maximális pulzusszám (Maximum Heart Rate), az aerob tréning érték (Aerobic Traning Effect Value), és az anaerob tréning érték (Anaerobic Traing Effect Value). Az óra a mért adatok (edzésidő, megtett távolság, lépészám, elégetett kalória, pulzusszám, VO2max…) alapján meghatározza az edzés szintjét (Traing Status), az edzettségi szintjét (Fitness Level ), a terhelési szintet (Trainig Load) és a pihenési időt (Recovery Time), hogy még hatékonyabb edzés programba foghasson. Atlétikus képességeit a Firstbeat Technologies algoritmusai segítségével fejlesztheti.
Altimeter – magasságmérő: Az óra a légnyomás alapján próbálja meghatározni a tengerszint feletti magasságot. Az óra a betáplált ISA ( International Standard Atmosphere ) adatokat használja, de szükség szerint viszonyítási magasságot is beállíthat, a pontosabb mérés elérése érdekében.
Mérési tartomány : -700 m-től 10.000 m-ig
Mérési egység : 5 méter
Barometer – légnyomásmérő: Az órába szerelt precíz nyomásérzékelő szenzor, megméri a légnyomást. A kijelzőről leolvasható a mért légnyomás értéke valamint a légnyomásváltozás grafikon. Ebből következtethet az időjárás változására.
Mérési tartomány: 260 hPa-tól 1.100 hPa-ig
Mérési egység: 1 hPa
Thermometer – hőmérő: Az órába szerelt hőérzékelő akár a levegő, akár a víz hőmérsékletének a meghatározására használható.
Mérési tartomány : -10 °C-tól 60 °C-ig
Mérési egység : 0.1 °C
Pontosság: Az óra megengedett eltérése normál hőmérsékleten kevesebb mint +/- 15 másodperc havonta.
Méretek: CASIO GBD-H1000-4 – 55.0 mm x 63.0 mm x 20.4 mm ( M x SZ x V )
Súly: CASIO GBD-H1000-4 – 101 gramm

READ  Éjfélig nevezhetsz!

Share

You may also like...