Naná, hogy engedélyezték a harmadik vakcina tesztelését Oroszországban 

Engedélyezte az orosz egészségügyi minisztérium annak a koronavírus-fertőzés elleni vakcinának a klinikai tesztelését, amelyet a moszkvai Mihail Csumakov Immunbiológiai Készítmények Kutatásának és Kidolgozásának Szövetségi Tudományos Központja fejlesztett ki – jelentették szerdán orosz hírügynökségek.

    A fővárosi Gamaleja Intézet és a novoszibirszki Vektor Központ vakcinája után ez a harmadik tesztelésre engedett oltóanyag Oroszországban. Ezt a vakcinát háromezer önkéntesen Kirovban, Szentpéterváron és Novoszibirszkben fogják kipróbálni, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és a nemzetközi szabályozók előírásaival összhangban.


    Az egészségügyi tárca közleménye szerint a kísérlet részvevőit az oltás után 16 napig elkülönítve orvosi megfigyelés alatt tartják. Ajdar Ismuhametov, az Orosz Tudományos Akadémiához tartozó Csumakov Központ vezérigazgatója szerint a klinikai tesztelést a tervek szerint novemberben fogják befejezni.


    A Gamaleja Intézet augusztus 11-én bejegyzett és “posztregisztrációs” (harmadik, tömeges) tesztelési szakaszban lévő vakcináját már gyártják, és az első tételeket már a régiók nagy részébe le is szállították. Alekszandr Gincburg intézetigazgató kedden elmondta, hogy a Szputnyik V kipróbálása terv szerint halad, és eddig nem váltott ki allergiás reakciót az önkénteseknél.


    Elmondta, hogy dolgoznak a vakcina rákbetegeken való kipróbálásának eljárásán is. Mint mondta, ebben nehézséget okoz, hogy a páciensek gyakran sejtszaporodást gátló készítményeket szednek, ebben az esetben pedig a védőoltás ellenjavallt, mert így nem termelődnek. A gyógyszerek szedését a vakcináció idejére valószínűleg meg kell majd szakítani.


    Gincburg szerint külön kísérleteket kell végezni a Szputnyik V-vel a terhesség esetében is. Mint mondta, nem zárható ki, hogy az állapotos nők könnyebben viselik a Covid-19-et, mint más csoportok, csakúgy mint az ebolát, ami már bebizonyosodott.


    Az akadémikus elmondta, hogy a harmadik szakasz várhatóan jövő nyáron fejeződik be, az oltóanyag gyerekeken való tesztelése csak ezt követően kezdődhet el.


    A Vektor féléves immunitást adó, EpiVacCorona oltóanyaga klinikai tesztelésének lezárása szeptember 30-ára, bejegyzése pedig október 15-re várható Az orosz fogyasztóvédelmi felügyelet (Roszpotrebnadzor) szerint ezt követően kezdődik meg a 60 évesnél idősebb és krónikus beteg önkéntesek bevonása a kipróbálásba. A peptid antigén alapú vakcina gyártásának kezdete novemberre várható.

READ  Már több mint másfél millió emberen tesztelték a Szputnyik V-t


    Gyenyisz Manturov orosz ipari és kereskedelmi miniszter közölte, hogy az orosz gyógyszeripar februárra fogja csúcsra járatni vakcinagyártó kapacitását. Szerinte októberben 500 ezer, az év végére pedig 2-3 millió adagot fognak gyártani.
    Oroszország részt veszt a kínai CanSino Biologics és a pekingi biológiai és katonai orvostudományi intézet által kifejlesztett Ad5-nCoV vakcina tesztelésének harmadik szakaszában is. A Petrovax orosz gyógyszergyár hétfőn adott hírt az önkéntesek első csoportjának beoltásáról, valamint arról, hogy az érintettek jól vannak.


    Az Oxfordi Egyetem és a brit-svéd AstraZeneca által kifejlesztett vakcina tesztelését szeptember 11-én, még a kísérlet részvevőinek beoltása előtt felfüggesztették a szentpétervári influenzakutató Szmarogyincev Intézetben. A kísérletet akkor más országokban is leállították, és Oroszországban még nem történt bejelentés az újraindításról.


    Oroszországban az igazolt új koronavírusos fertőzöttek száma az elmúlt napon 6215-tel 1 115 810-re emelkedett. A napi növekmény immár negyedik napja haladja meg ismét a hatezret. Az országban szeptember 4-én lépte túl ismét az ötezret a napi új esetszám. A terjedés üteme negyedik napja 0,6 százalékos. A reprodukciós ráta harmadik napja országosan 1,08, Moszkvában 1,19-re emelkedett. Az új esetek 25,1 százaléka tünetmentes.


    Az egészségügyi minisztérium szerint a járvány terjedése Szevasztopolban, a Zsidó Autonóm Területen, a Tuva Köztársaságban, Leningrád megyében, az Altáj Köztársaságban, a Komi Köztársaságban, a Burját Köztársaságban és Kemerovo megyében a legintenzívebb. Az orosz parlamenti alsóház tíz tagját kezelik kórházban Covid-19-cel.


    Oroszország a negyedik helyen áll a világon a kimutatott koronavírus-fertőzöttek számát tekintve az Egyesült Államok (6 857 967), India (5 562 663) és Brazília (4 558 040) után.


    Az aktív esetek száma 79-cel 178 212-re nőtt. A halálos áldozatoké 160-nal 19 649-re, a felépülteké pedig 5976-tal 917 949-re emelkedett.


    Az országban a járvány kezdete óta több mint 43,3 millió, az elmúlt napon pedig mintegy 237 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. Koronavírus-fertőzés gyanújával több mint 221 ezer embert tartanak orvosi megfigyelés alatt.

READ  Elkészült a tömeg-lélegeztetőrendszer prototípusa az Óbudai Egyetemen - indulhat az éles tesztelés
Share

You may also like...