Hamarosan elkezdődik a Műegyetemen kifejlesztett lélegeztetőgép klinikai tesztelése

    Hamarosan elkezdődik a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen (BME) kifejlesztett lélegeztetőgép klinikai tesztelése – mondta Dabóczi Tamás, a Villamosmérnöki és Informatikai Kar méréstechnika és információs rendszerek tanszékét vezető egyetemi tanár a berendezés projektbemutatóján hétfőn.

    A professzor elmondta: a lélegeztetőgép klinikai kipróbálását szigorú orvosi ellenőrzés alatt tartják majd az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetben, az Országos Onkológiai Intézetben és a Törökbálinti Tüdőgyógyintézetben.

Budapest, 2020. június 22. A Budapesti Mûszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen kifejlesztett lélegeztetõgép az egyetem dísztermében tartott projektbemutatón 2020. június 22-én. A felkérést követõen mindössze két hónap alatt sikerült az egyetem munkatársainak egy olyan lélegeztetõgépet kifejlesztenie, amely fel tudja venni a versenyt a világpiacon elérhetõ készülékekkel. A klinikai tesztelés szigorú orvosi ellenõrzés mellett hamarosan elkezdõdik. A sorozatgyártás a BM Heros Zrt.-nél indult el, a készülékbõl naponta tízet gyártanak. MTI/Mónus Márton


    Dabóczi Tamás ismertette, hogy a felkéréstől mindössze két hónap alatt sikerült az egyetem munkatársainak egy lélegeztetőgépet kifejlesztenie, amely fel tudja venni a versenyt a világpiacon elérhető készülékekkel.

    A fejlesztőmunkáról szólva kitért arra, hogy a lélegeztetőgép megvalósítása több szakterület tudásanyagát ötvözi, az egyetemen kilenc tanszékről 36 munkatársa dolgozott a projekten.


    Kiemelte: a berendezés sorozatgyártásra alkalmas, az életmentő funkción kívül terápiás területen is alkalmazható, felsőkategóriás eszközt sikerült kifejleszteniük.


    Józsa János, az egyetem rektora arról beszélt, hogy nem véletlenül kérték fel a Műegyetemet a gép kifejlesztésére, hiszen – mind mondta -, az intézmény az innováció teljes spektrumát lefedi, az alapkutatástól a gyártásig.


    A rektor úgy fogalmazott: nem egy átlagos lélegeztetőgép született, hanem annál sokkal jobb készülék, így egy fokkal nyugodtabban készülhet az ország a koronavírus-járvány egy esetleges második hullámára.


    Gulyás Tibor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium innovációért felelős helyettes államtitkára arról beszélt, hogy a minisztérium a koronavírussal kapcsolatos több projektet támogat. Ezek között említette a maszkgyártást, a vakcinafejlesztést vagy a szennyvízkutatási programot.


    Azt mondta, a veszélyhelyzet kihirdetését követően páratlan fejlesztési összefogás alakult ki az országban, ami azt bizonyítja, hogy jól működik a “hazai innovációs ökoszisztéma”.


    Elek Jenő, az Országos Onkológiai Intézet főorvosa, aki szakértőként vett részt a lélegeztetőgép kifejlesztésében, kijelentette: “lenyűgöző műszaki tartalommal” sikerült megalkotni a berendezést, ami jól szimbolizálja a gyógyítás és a mérnöki munka összekapcsolódását. A készülékben a lélegeztetés minden fázisának külön egysége van, képes a kilégzési fázist is vezérelni, ezenkívül terápiás lehetőségeket is biztosít.

READ  Tudományos teszt céljából 15 önkéntes negyven napra elvonult egy franciaországi barlangba


    A Műegyetem munkatársai által kifejlesztett lélegeztetőgép sorozatgyártása a BM Heros Zrt.-nél indult el, a készülékből naponta tízet gyártanak.


    A fejlesztés elnyerte a Pro Progressio Alapítvány innovációs díját, amelyet az eseményen adtak át.

Budapest, 2020. június 22. Dabóczi Tamás, a Villamosmérnöki és Informatikai Kar professzora (b), Józsa János rektor (b2) és Nyirõ József, a Gyártástudomány és -technológia Tanszék ügyvivõ szakértõje (j2) innovációs nagydíjat vesznek át Pakucs Jánostól, a Magyar Innovációs Szövetség tiszteletbeli elnökétõl (j) a Budapesti Mûszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen kifejlesztett lélegeztetõgép projektbemutatóján az egyetem dísztermében 2020. június 22-én. A felkérést követõen mindössze két hónap alatt sikerült az egyetem munkatársainak egy olyan lélegeztetõgépet kifejlesztenie, amely fel tudja venni a versenyt a világpiacon elérhetõ készülékekkel. A klinikai tesztelés szigorú orvosi ellenõrzés mellett hamarosan elkezdõdik. A sorozatgyártás a BM Heros Zrt.-nél indult el, a készülékbõl naponta tízet gyártanak. MTI/Mónus Márton

Author: Teszt Elek