Az első DIGIMobil 5G éles teszt Magyarországon

 

A DIGI Kft. 2019. november 18-án, hétfőn, budapesti székhelyén elindította első éles 5G bázisállomását.

 

“Az elmúlt időszakban több laboratóriumi tesztet is elvégeztünk jövőbeli 5G hálózatunk számára Magyarországon. Ezt követően projektmunkacsoportunk tegnap sikeresen végrehajtotta a budapesti DIGI központban telepített bázisállomás első valós körülmények között történő tesztelését. Ez egy fontos momentum cégünk fejlődésében, figyelembe véve, hogy majdnem hat hónappal ezelőtt léptünk be a mobil szolgáltatási szegmensbe saját hálózattal” – nyilatkozta Dragoș Spătaru, a DIGI Kft. és az Invitel Zrt. vezérigazgatója. „Ez a lépés megerősíti ügyfeleink felé tett kötelezettségvállalásunkat, a mobil kommunikációban elérhető legújabb technológiákkal rendelkező modern hálózat kifejlesztését csapataink vezetékes szolgáltatások terén szerzett, bizonyított szakértelmére támaszkodva” – tette hozzá Dragoș Spătaru.

 

A DIGI az elmúlt években az optikai hálózat és a mobiltelefon hálózat fejlesztésébe eszközölt befektetéseket, olyan stratégiát alkalmazva, amely az elektronikus hírközlés területén a legfejlettebb technológiák, köztük az 5G szabvány mielőbbi bevezetését teszi lehetővé.

 

Az első bázisállomás saját 3.400 MHz-es frekvenciasávban sugároz, 20 MHz-es frekvenciatartományt használ és az Ericssonal együtt került kiépítésre. Alapvetően ettől a pillanattól kezdve minden olyan DIGI ügyfél, aki 5G-kompatibilis készülékkel rendelkezik, kipróbálhatja ezt az új hálózati technológiát a cég központi székhelye közelében.

 

A következő hónapokban a DIGI több különböző helyszínen teszteli majd a technológiát és később – az eredményektől és a spektrumelosztástól függően – meghatározásra kerülnek a megvalósítás további részletei is.

 

Magyarország a második piac, ahol a DIGI megkezdte saját 5G hálózatának fejlesztését.

 

A szolgáltató júniusban rajtolt a Digi Mobil 5G Smart hálózat kiépítésével Romániában, és mobilállomásai élesben működnek a fővárosban, Bukarestben, valamint az ország több más városában. Az 5G technológia romániai bevezetését három nagy beszállítóval – Ericsson, Nokia és Huawei – együttműködve kezdték meg.

Az új kínálat tartalmazza az 5G-s mobil távközlési szolgáltatásokat, melyekhez bármely romániai Digi Mobil előfizető további költségek nélkül hozzáférhet, valamint két kompatibilis készüléket: Xiaomi Mi Mix 3 5G és Huawei Mate 20x 5G (64 GB RAM és 128 GB RAM).

 

A DIGIMobil Magyarországon

A magyarországi DIGI által 2019. május végén elindított mobil hang- és adatátviteli szolgáltatások a mobilkommunikáció legújabb fejlesztésein alapulnak, 4G technológiát kínálva az újabb generációs telefonok számára. Ugyanakkor a hálózat a 2G szabványt is használja, hogy a hangszolgáltatások esetében biztosítsa a használatban lévő telefonokkal való kompatibilitást. A szolgáltatás magyarországi piacon történő elindításával egyidőben a DIGI ingyenesen bevezetett két 4G funkcionalitást, melyek a hangszolgáltatás kiemelkedő minőségét biztosítják kompatibilis készülékek esetén: VoLTE (4G/LTE alapú hangátvitel) és VoWiFi (WiFi alapú hangátvitel). Ezek a szolgáltatások azokon a településeken hozzáférhetők, ahol a beltéri lefedettség előrehaladott állapotban van. A lefedettségi térkép és a települések listája, ahol a szolgáltatás elérhető, megtekinthető a digi.hu honlapon.

 

A Digi Communications Csoportról

A Digi Communications N.V. az RCS & RDS elektronikus hírközlési szolgáltató anyavállalata, mely utóbbi az internetes, fizetős televíziós és konvergens szolgáltatások terén piacvezető vállalat Romániában, emellett jelen van Magyarországon, Spanyolországban és Olaszországban egyaránt. A több mint 26 évvel ezelőtt alapított társaság szinte teljes egészében a legkorszerűbb technológia és a régió legnagyobb száloptikai hálózatának tulajdonosa, körülbelül 7,8 millió lefedett háztartással Romániában és Magyarországon.

A Digi célja, hogy a legelérhetőbb elektronikus hírközlési szolgáltatásokat vezesse be a piacra, mind a vezetékes, mind a mobilkommunikáció területén, és a világon egyike az első olyan szolgáltatóknak, amelyek 5G-s szolgáltatást is nyújtanak.

A Digi Csoport olyan multimédiás tartalmakat kínál, mint a Digi24, a DigiSport 1, 2, 3, 4, a FilmNow, a Digi World, a Digi Animal World, a Digi Life, az UTV, a Music Channel és a Hit Music Channel, a Digi FM, a ProFM, a Dance FM, a Chill FM rádióállomások és a DigiOnline név alatt egyesített online kommunikációs platformok.

Kapcsolódó bejegyzések