Hajóelhárító szuperszonikus manőverező robotrepülőgépet teszteltek az oroszok

Először tesztelt Onyiksz típusú szuperszonikus manőverező robotrepülőgépet pénteken az orosz hadsereg.

    A moszkvai védelmi tárca közlése szerint a “szárnyas rakétát” a Basztyion partvédelmi rendszer lőtte ki Oroszország legkeletibb régiójában, az amerikai Alaszka állammal közös tengeri határral rendelkező Csukcsföldön. A manőverező robotrepülőgép a célpontot, egy több mint 200 kilométerre lévő hajót az előre megadott időpontban semmisítette meg a Csukcs-tengeren.  


    Az orosz katonai tárca pénteken azt is közölte, hogy először próbálták ki az ötödik generációs Szu-57-es vadászgéppel párban őrjáratozva az Ohotnyik típusú drónt. A mintegy 30 percig tartó gyakorlat célja a Szu-57-es “vezérgép” rádiólokációs mezejének kiterjesztése, és a légi megsemmisítő eszközök nagy távolságon történő alkalmazása volt az Ohotnyik segítségével. A drón automata üzemmódba hajtotta végre a bevetést, még mielőtt a Szu-57-es elérte volna a feltételezett ellenség légvédelmének hatósugarát.


    Az Interfax hírügynökség úgy tudja, hogy az Ohotnyikot részben arra a feladatra fejlesztették ki, hogy Szu-57-esekkel párban hajtsanak végre bevetést, előttük repülve törjék át az ellenség légvédelmét. Az Ohotnyik műszaki adatait a hadsereg egyelőre titokban tartja, de az orosz sajtóban korábban olyan hírek láttak napvilágot, hogy a fejlesztés alatt álló drónok közül ez a legnagyobb tömegű, és húsz tonnát nyom.


    A minisztérium videofelvételeket tett közzé mindkét fegyverkísérletről.

Kapcsolódó bejegyzések