Az innovatív megoldást a Mol teszteli

    A Lead Ventures Alapkezelő 4,2 millió eurós finanszírozási megállapodást írt alá a  szlovák GA Drilling társasággal, amely egy újszerű plazmafúrófejes megoldással kíván piacra lépni – közölte a Lead Ventures az MTI-vel pénteken, hozzátéve, hogy ez az elmúlt évek legnagyobb, magyar forrásból megvalósuló külföldi kockázatitőke-befektetése.

    A GA Drilling ezzel egy időben szolgáltatási szerződést kötött a Mol-csoporttal, amely a Plasmabit nevű plazmafúrófej technológia tesztelését teszi lehetővé a Mol szénhidrogén kútjain. 
  

  A Pozsonyban aláírt együttműködések révén a közép-európai régió egyik legígéretesebb energetikai startup-ja új szintre léphet technológiájának fejlesztésében – áll a közleményben. Az innovatív fúrási eljárás környezetkímélő, emellett költség- és időcsökkentést eredményezhet az olajipar hagyományos módszereivel szemben. A Plasmabit eljárás lényege, hogy az érintés nélküli fúrás, marás, illetve vágás több ezer fokos hőmérsékletű plazma segítségével történik. 
  

  A fejlesztés több ágazatban nyit új lehetőségeket, rövidtávú alkalmazására a használaton kívüli olajkutak felszámolásának piacán kerülhet sor. A technológia hosszútávú felhasználása a geotermikus kútfúrásnál valósulhat meg – közölték, kiemelve, hogy mindkét felhasználási terület jelentős magyarországi potenciállal bír. A GA Drilling stratégiai partnerség kialakítására törekszik egyéb olajtársaságokkal is, hogy technológiáját világszerte kipróbálhassa és ezáltal tökéletesíthesse.

Kapcsolódó bejegyzések