Teljesen önvezető Lexus LS tesztautót vitt a CES-re a Toyota (Fotókkal, videóval)

A Toyota Kutatóintézete a CES-en mutatja be a teljesen új, autonóm tesztjárművet, amely a Lexus LS-en alapul.

A P4 nevű prototípus egy high-tech jármű, amely önálló vezetési technológiával rendelkezik. A P4-et úgy tervezték, hogy segítsen két különböző automatizált vezetési technológia fejlesztésében: Guardian és Chauffeur.

A Guardian a kettő közül a legalapvetőbb, mivel úgy tervezték, hogy „növelje az emberi teljesítményt.” Úgy működik, mint egy félig autonóm vezetési rendszer, amely a vezető segítségére szolgál.

Ezzel szemben a sofőr mód jelentősen fejlettebb. Amint azt a név is sugallja, a teljes autonómiára összpontosít, ahol a vezetőt ténylegesen helyettesíti egy digitális sofőr.

A Lexus LS modell az új generációs alváz és kormányzási technológia miatt lett kiválasztva. A cég azt mondja, hogy ez „nagyobb mozgékonyságot biztosít, és lehetővé teszi a rugalmasabb és simább manőverezést az automatizált vezetés során”.

A korábbi Platform 3.0 prototípusból szerzett tapasztalatok alapján a P4 ismerős LIDAR érzékelő rendszerrel rendelkezik, nyolc szkennelési fejjel. Két további kamerával és két új képalkotó érzékelővel bővítve, amelyek előre és hátra néznek. Az extra kamerák és szenzorok mellett a P4 egy továbbfejlesztett radarrendszerrel is rendelkezik.

Az új prototípus nagyobb számítási teljesítményt biztosít, mint elődje. A Toyota szerint ez lehetővé teszi, hogy a rendszer gyorsabban tudja feldolgozni az információkat, így hamarabb tud reagálni és „több gépi tanulási algoritmust működtetni – a gyorsabb tanuláshoz”.

A P4 prototípusok tavasszal kerülnek gyártásra, a Toyota pedig január 7-én kiadja a Guardian automatizált vezetési rendszerével kapcsolatos további információkat.

Kapcsolódó bejegyzések