Egyre népszerűbbek az autós menetrögzítő kamerák – Swann ADS-140DCM GPS Navigator teszt

A legnagyobb videómegosztón az elmúlt években gigantikus mennyiségű felvétel került megosztásra, ‘melyeken kisebb, vagy nagyobb baleseteket rögzítettek a gépjárművek szélvédőjének belső felére rögzített autós kamerák.

Azt kevesen tudják, hogy tőlünk nyugatra – vagy épp keletre (pl. Oroszország) – a biztosítók, vagy a bíróságok döntő bizonyítékként is elfogadják/felhasználják ezeket a felvételeket. Magyarországon is egyre több biztosító veszi figyelembe a vitatott baleseti szituációkban a menetrögzítővel készült felvételeket.

Az elmúlt hónapokban mi is használtunk/használunk több ilyen eszközt.

Most a  Swann ADS-140DCM GPS Navigator HD-1080p fedélzeti kameráról szerzett tapasztalatainkat osztjuk meg olvasóinkkal – röviden.
A tesztkészüléket a Coditech Biztonságtechnikai cég bocsátotta rendelkezésünkre.

A tesztet azzal kell kezdenünk, hogy a céggel egy ősz elején rendezett biztonságtechnikai kiállításon ismerkedtünk meg, hisz’ új szereplője a hazai piacnak. (Igen jelentős nemzetközi tapasztalatokkal és múlttal bíró “anyacéggel”.)

A kiállításon a rengeteg biztonsági kamera, illetve rögzítő mellett a Swann ADS-140DCM GPS Navigator autós kamerán akadt meg a szemünk, ugyanis a kis készülék mellett egy kivetítőn, a képviselők által rögzített felvételeket láthattuk – és ez igen meggyőzött bennünket.
Aztán néhány nappal később mi magunk is kipróbálhattuk, mit is tud a kicsike.

Kicsike?
Igen, és ez egy igen jó és fontos tulajdonsága  – ugyanis könnyedén elfér a zsebünkben, ha gépjárművünkkel épp’ leparkoltunk valahol.

Első utunk Erdélybe vezetett, ám a beállításokkal nem törődtünk és bizony semmi nem maradt meg a romániai kirándulásból, ugyanis úgy volt beállítva a készülék, hogy minden nap újrakezdte a file-ok számolását. 🙂
Szabi kollégánk ki is akadt egy kicsit, majd miután megmutattam Neki, hogy simán rögzít/tárol több napnyi felvételt is a kamera és a GPS segítségével még azt is kiírja a képre, hogy hol, merre, és mennyivel közlekedtünk, azonnal vissza akarta kérni a tesztkészüléket, de addigra már épp visszavittük (ITT, meg EMITT videó), így egyelőre elmaradt Szabolcs újabb tesztje…

A menürendszere igen jól állátható, de hiányzik belőle a magyar nyelv ismerete.

A kamera hátsó részén található  2 colos kijelző pontosan elegendő ahhoz, hogy kameránkat pontosan az előttünk álló útra tudjuk forgatni, valamint a rögzített képeket, videókat leellenőrizhessük. A 140 fokos látószögben készült felvételek – ahogyan az a kamera hivatalos megnevezésében is olvashatjuk -, akár HD minőségben (1080p) is készülhetnek – akár hanggal is. A képek, videók tárolásához microSD-kártyára van szükségünk. Max. 32 gigás memóriát képes kezelni az eszköz.
Az elkészült anyagokat akár egy USB-kábel segítségével is “áthúzhatjuk” számítógépünkre.

A Swann menetrögzítője képes arra is, hogy a GPS-koordinátákat, valamint a gépjárművünk sebességét folyamatosan megjelenítse a rögzített képen, illetve egy program segítségével utólag a google maps-et használva pontosan megrajzolhatjuk, mikor, merre és milyen sebességgel jártunk. Ez utóbbi nagyon klassz “játék” a számítógépnél ülve – vagy a mobilon lecsekkolva.  🙂

A menetrögzítőről minden fontos információt, paramétert, specifikációt elolvashattok a hivatalos honlapon  –  így mi , most ezekbe nem is mennénk bele.

A Swann ADS-140DCM GPS Navigator menetrögzítőben egy jól használható, praktikus kis kütyüt ismerhettünk meg.
Már csak egy magyar menürendszer hiányzik ahhoz, hogy tökéletes legyen!

Pontozása: 10-ből 9!
(Videók pirossal kiemelve és aláhúzva, kattintható linkekkel a cikkben!)

 

Az autós menetrögzítőkről szóló tapasztalatainkat hamarosan folytatjuk!

SHE-3511, de melyik?

Kapcsolódó bejegyzések